Kategórie
 
 
 
 

Nástrahy kuchyne na mieru

Kuchyňa na mieruMať kuchyňu na mieru je istotne krásna záležitosť. Celému priestoru dominuje kuchynská linka presne podľa vašich predstáv. Nenápadné detaily, ktoré z nej vytvárajú srdce každého domova. Ukážeme vám niekoľko základných pravidiel, ktorými by ste sa mali riadiť pri výbere kuchyne na mieru, aby bola presne taká, akú ste si ju vždy želali.

1.    Dôkladne plánujte

Dobrá kuchyňa na mieru musí byť nielen pekná na pohľad, ale súčasne aj praktická. Pred návrhom odborníka si dobre premyslite koľko úložného priestoru budete potrebovať,  ako často a čo varíte a či v nej trávite čas aj s rodinou, priateľmi. Až po zodpovedaní týchto základných otázok  navštívte kuchynské štúdio. Takto sa vyhnete dodatočnému sklamaniu z peknej, ale nepraktickej kuchyne.

2.     Myslite na detaily

Vymerať kuchynskú linku na mieru neznamená len odmerať je celkovú dĺžku, či výšku. Mnohí zabúdajú na množstvo užitočných detailov. Či už je to zaznačenie prívodu plynu, elektrických zásuviek, odtoku a prívodu vody, umiestnenie radiátorov či okna.  Rovnako odporúčame skontrolovať rovnosť stien a ich pravé uhly. Každá z týchto drobností vie totiž znepríjemniť radosť z novej kuchyne a neraz aj výrazne navýšiť jej cenu.

3.    Pozor na výber materiálu

Kuchynská linka často prichádza do kontaktu s horúcimi vecami, výparmi, alebo vlhkosťou. Prispôsobte tomu aj svoj výber. Na výber máte stále obľúbené drevo drevo, alebo drevotrieskovú dosku potiahnutú laminom. Každý z týchto materiálov má svoje plusy a mínusy. Použite dreva je drahšie, ale výsledny efekt stojí za to. Na druhej strane drevo je v kuchyni viac namáhané a náchylnejšie na poškodenie. V prípade potreby je možné drevo prelakovať či obrúsiť.  Lacnejším variantom je drevotriesková doska. V jej prípade máte na výber široké možnosti vzorov a farebných odtieňov.

4.    Nezabudnite na ergonómiu

Do kuchyne sa musí zmestiť veľa zariadení ako aj úložného priestoru. Jednou z chýb  kuchýň na mieru je skutočnosť, že ich majitelia podcenia dôležitosť jej ergonómie.  Je nepraktické mať ďaleko od seba chladničku a odkladací priestor na prípravu jedla. Nezabúdajte na logickú postupnosť. Potrebujete skladovaciu časť,  miesto na  prípravu jedla, stolovaciu časť, umývacie miesto a odpadový úsek. Mali by ergonomicky na seba nadväzovať a nemali by ste ich vzájomne kombinovať.

5.    Výška pracovnej dosky

Častou chybou je aj výška pracovnej dosky. Možno si poviete, že niekoľko centimetrov nezaváži. Pri každodennom varení však pri nesprávnej výške zbytočne namáhate chrbát. Štandardne býva výška pracovnej dosky 86 centimetrov.  Je tak ideálna pre človeka, ktorý meria okolo 170 centimetrov. Platí tu jednoduché pravidlo. Ak sa postavíte pri pracovnú dosku a pokrčíte ruky, vaše lakte by mali zvierať pravý uhol.  Vzdialenosť medzi rukami a pracovnou doskou by mala byť 10 centimetrov.

6.    Školácke nedostatky

Napriek tomu, že  ide o banality, čudovali by ste sa, ako často sa ich ľudia pri kuchyni na mieru dopúšťajú. Neumiestňujte sporák pri stene. Tá sa totiž pri varení môže ľahko zašpiniť. Ak by ste chceli mať vodovodnú batériu priamo pod oknom, majte na pamäti je výšku. Neraz s ňou bývajú problémy. Umývačku riadu umiestňujte v blízkosti drezu. Použitý riad bez zbytočného kvapkania tak ľahko premiestnite. Chladničku zase neumiestňujte do rohu miestnosti. Môžete mať problém s jej otváraním. V neposlednom rade vám odporúčame umiestniť rúru napečenie do úrovne očí.  Nebudete sa tak musieť ohýbať s ťažkými plechmi plných dobrôt.

← späť na Zoznam blogov
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia