Kategórie
 
 
 
 

Vyberáme kuchynskú linku

Ako vybrať kuchynskú linku?21.5.2019

Hovorí sa, že kuchyňa je srdcom každého domova. Tá je okrem stretnutia s rodinou či priateľmi aj o funkčnosti a kvalitných materiáloch. Pripravili sme pre vás základné pravidlá ako si vybrať dobrú kuchynskú linku.

← späť na Zoznam blogov

1.    Tvar rozhoduje

Mnohí pri výbere kuchynskej linky robia chybu v tom, že si vyberú jej nesprávny tvar. Do menších priestorov je vhodná lineárna kuchyňa kde všetky skrinky sú v jednom rade. Ak disponujete veľkorysejším priestorom, môžete si ju dať do písmena U. Tá sa vyznačuje veľkým úložným priestorom. Do písmena L je vhodná vtedy, ak chcete využiť roh miestnosti, alebo ak by ste chceli mať v jej blízkosti pracovný ostrovček, či jedálenský stôl.  

2.    Typizovaná či na mieru?

Kuchyňa nie je lacný špás. Mnohí preto pri výbere kuchynskej linky dávajú prednosť typizovaným skrinkám, ktoré vyjdú najlacnejšie. Dnes typizované skrinky vyzerajú rovnako dobre ako tie na mieru. Disponujú najčastejšie používanými veľkosťami, vyskladanie kuchynskej linky tak nemôže byť problém. Napriek tomu odporúčame si svoju predstavu prekonzultovať s odborníkom. Drahšou a ergonomickejšou alternatívou je kuchynská linka na mieru.

3.    Kvalitná pracovná doska

Na pracovnej doske sa odohráva väčšina vášho kulinárskeho umenia. Jej základným atribútom je kvalita a trvácnosť. V súčasnosti máte na výber pracovnú dosku z viacerých materiálov. Môže byť drevená, kamenná, umelého kameňa či dokonca zo skla. Trendom je vsadený dres so zaleštenými hranami a spojmi. Ten je tak bezšpárovo spojený s pracovnou doskou. Vyzerá to skutočne výborne. Väčšina z nás si vyberá pracovnú dosku z drevotriesky potiahnutú HPL fóliou na povrchu. Nemusíte sa jej báť. Je trvácna a vyzerá dobre. Dnes existuje široká ponuka farieb a motívov. Obľúbená je imitácia dreva v kombinácií s nerezovým, alebo kameninovým drezom.

4.    Drezová alchýmia

Ak máte malú kuchyňu vyberte si jednodrez. Na druhej strane ak varíte pre väčší počet osôb, dobrou voľbou je dvojdrez. Rohové zase odporúčame vtedy, ak treba šetriť miesto a súčasne chcete ponechať jeho funkčnosť. Nezabudnite na to, že ak nemáte umývačku riadu, priestor pre odkvapkávanie riadu je nevyhnutnosťou. Ako sa hovorí, krása je v detailoch. Trendom je dávkovač saponátu spojený a zladený s drezom, alebo batériou. Je to pekné a praktické súčasne. Pri výbere drezu do hry vstupuje aj materiál z ktorého je vyrobený. Najčastejšie sa používajú nerezové. Čoraz častejšie sa stretnete s granitovými. Tie sa vyznačujú farebnou stálosťou a odolnosťou proti poškrabaniu. Potom sú to keramické drezy, ktoré sa dobre kombinujú s kameninovými pracovnými doskami. Moderné sú kompozitné drezy. Ich veľkou výhodou je vodotesná textúra vďaka ktorej voda a nečistoty ľahšie stekajú z povrchu drezu.

5.    Logické rozmiestnenie

Na prvý pohľad sa to nezdá, ale kuchyňa pozostáva z mnohých prvkov. Pred výberom kuchynskej linky si dobre premyslite, čo všetko v nej chcete mať umiestnené a aké máte priestorové možnosti. Budete využívať umývačku riadu? Aký veľký drez budete mať? Využívate mikrovlnku? Budú všetky spotrebiče zabudované do kuchynskej linky? Nezabúdajte, že do dobre navrhnutej kuchyne sa musia zmestiť všetky riady či potravinové zásoby. Myslite na správny smer otvárania dvierok. Odporúčame si vybrať si linku so spodnými zásuvkami. Je to veľmi praktické.

6.    Obklad kuchynskej linky

Dôležitá a najmä praktická záležitosť je aj obklad kuchynskej linky. Oceníte ho nielen pri varení, čistení, ale aj pri samotnej príprave jedla. Neraz sa totiž stane, že nechtiac ofŕkate či zašpiníte stenu. Ešte prednedávnom boli používané „nudné“ obkladačky. Výber bol veľký, ale predsa stále išlo o obkladačky. Dnes sa presadzujú hladké kamenné platne. Môže na nich byť zobrazený obrázok najrôznejších motívov. Doteraz nezaujímavé obkladačky tak z ničoho nič premeníte na výrazný kuchynský prvok, ktorý upúta pozornosť na prvý pohľad.

← späť na Zoznam blogov

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia